Vroege orthodontische behandeling
In sommige gevallen is een vroege orthodontische behandeling aangewezen zodat de wisseling van de definitieve tanden of de groei van het gelaat zo goed mogelijk kan verlopen. In dit geval zien we de patiënten graag voor de leeftijd van 9 jaar zodat ze optimaal van de terugbetaling kunnen genieten.
Volgende afwijkingen komen in aanmerking voor een vroege orthodontische behandeling:
- Laterale of protrale dwangbeet (geforceerde beet van de voorste of achterste tanden)
Sterk ruimtegebrek in het melk - of wisselgebit
Onderontwikkeld middengelaat
Vroegtijdig verlies van melkmolaren
Een vroege orthodontische behandeling kan adhv verschillende apparaten gecorrigeerd worden. De meest gebruikte zijn: een plaatapparatuur (verbredings plaatje) en een vast verbredingsapparaat (zie verbredingsapparaat).
Een plaat apparaat wordt meestal voorzien van metalen veertjes om individuele tandstand correcties mogelijk te maken. In sommige gevallen is het nodig om een centraal schroefje te plaatsen zodat de bovenkaak verbreed kan worden. In dit laatste geval spreken we over een verbredings plaatje.
Hoe werkt een verbredings plaatje?
- Na plaatsen moet je elke week 1 à 2 maal het schroefje opendraaien
Je moet het apparaat altijd dragen (24u). Dus ook voor het eten.
Wanneer je gaat sporten of je tanden poetst, mag je het uitdoen.Eens de bovenkaak voldoende breed is, wordt de schroef vastgezet en moet je het apparaat nog enkele maanden dragen zodat het resultaat stabiel blijft. Geleidelijk aan zal de draagtijd afgebouwd worden naar enkel 's nachts.
Wat kan ik verwachten?
In het begin zal je meer speeksel aanmaken en zal het even aanpassen worden om er mee te eten, spreken, slapen. Alle begin zijn moeilijk. Je zal zien dat het na een paar dagen al veel vlotter zal verlopen.
Hoe moet ik het plaatje poetsen?
De beugel onderhoud je het best door hem te kuisen met de tandenborstel en wat detergent. 1à 2 keer per week reinig je de beugel best met een wateroplosbare tablet (te verkrijgen bij de apotheek of drogisterij) of een beetje azijn zodanig dat het tandplak oplost en de beugel ontsmet wordt.